Logotype Yrkeshögskolan
Logotype Yrkeshögskolan

Varför YH?

Är du redo att ta nästa steg?

YRKESHÖGSKOLAN UTBILDAR TILL ARBETE – 90% av de studerande får jobb direkt"

Yrkeshögskolan Jönköping (YJ) erbjuder dig ett stort urval av utbildningar inom branscher som teknik, tillverkning, elteknik, trafiklärare, infrastruktur och logistik.

Under utbildningen varvar du teori med praktik vilket ger dig värdefulla erfarenheter och kontakter som öppnar för framtida möjligheter.

Vi har ett samarbete med framtida arbetsgivare och utbildningarna är framtagna tillsammans med företag för att matcha de kompetensbehov som finns. Efter examen kommer du att ha en kompetens som efterfrågas av många företag och därmed vara attraktiv på arbetsmarknaden.


Varför välja YH?

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! Yrkeshögskolan Jönköping har ett brett utbud av utbildningar. Skolan har en teknisk profil men erbjuder även utbildningar inom logistik, infrastruktur och trafiklärare.

Yrkeshögskolan bygger på samarbete med arbetsgivare och branschorganisationer. Utbildningarna är framtagna för att matcha kompetensbehoven i arbetslivet. Det innebär att du får skräddarsydd kompetens för din nya yrkesroll och att det är lätt att få jobb efter utbildningen.


Lärande i arbete (LIA)

Alla våra utbildningar har LIA (praktik) som görs ute på företag, där omsätts teori till praktik. Det går bra att göra LIA på det företag man arbetar på men det ska vara tid dedikerad för just Lärande i arbete (möjlighet att testa, göra fel, göra om och så vidare). Du behöver även en ha handledare på företaget.


Studiemedel från CSN

Alla våra utbildningar är kostnadsfria och berättigade till studiemedel från CSN. Läs mer om studiemedel på csn.se


Omställningsstudiestöd

Bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbets­­marknaden - med 80% av din lön under studietiden.

Det nya omställnings­­studiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden - med 80% av din lön under studietiden.

Omställningsstödet består av både bidrag och lån, du kan välja om du vill ha båda eller endast bidrag. Bidraget motsvarar 80% av din tidigare lön, upp till ett maxbelopp. Om du kommer upp i maxbeloppet men vill ha mer pengar kan du fylla på med studielån. Du kan få stödet i 44 veckor, men längre om du studerar på deltid. Om du vill att veckorna med omställningsstudiestöd ska räcka längre kan du välja att ta ut mindre omställningsstudiestöd än din studietakt.

Det gäller för studier som påbörjas från och med den 1 januari 2023, men i vissa fall går det att få omställningsstudiestöd för utbildningar som redan är påbörjade.

Läs mer om omställningstudiestöd på csn.se


Samarbete med näringslivet

Våra utbildningar formas efter arbetslivet! Våra utbildningar formas genom att behov och samarbete från näringslivet. Detta tycker vi är otroligt viktigt då vi skapar kompetens utifrån det behov som finns i arbetslivet.

Våra utbildningar har därför flera egna utbildare, men även gästföreläsare från branschen och planerade studiebesök inom branschen.

Varje utbildning har en ledningsgrupp som står bakom och formar utbildningen efter branschens behov. Det är ledningsgruppen som antar sökande och godkänner utbildnings- och kursplaner.