Logotype Yrkeshögskolan
Logotype Yrkeshögskolan

Bostadskollen

För dig som studerande kan det var en stor omställning att även flytta, hitta en bostad eller veta hur eller vart man ska bo. För att göra det lite enklare har vi skapat Bostadskollen där du får lite tips vart du kan vända dig, men även hur pendlingsmöjligheterna ser ut.

animering_buss

Studentbostad Jönköping, Studbo

För dig som studerar någon utbildning med Jönköping University som huvudman rekommenderar vi att registrera sig på Studbo. Här finns lediga studentbostäder från alla hyresvärdar samlade på ett ställe. Kravet för att du ska få flytta in i en bostad är dock att du ska vara antagen, samt studera minst halvtid.

Gå till studbo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bostadsbolag och hyresvärdar

För dig som önskar lite större boende eller som vill bredda dina vyer listar vi bostadsbolag och andra hyresvärdar.

Gå till bostadsbolag och hyresvärdar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

BostadsPortal

För dig som vill hitta lägenhet, rum, stuga eller annan bostad finns BostadsPortal där du både som hyresgäst och hyresvärd kan få kontakt med varandra. Du kan även få notiser när det kommer in nya objekt för uthyrning.

Gå till bostadsportal.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blocket Bostad

Om du vill komma i kontakt med privata hyrsvärdar rekommenderar vi även Blocket Bostad.

Gå till Blocket Bostad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pendla

Ofta är det lättare att få tag i lägenhet om du är beredd att söka dig till mindre orter utanför innerstaden. Leta även i närliggande kommuner där trycket på bostäder kan vara lägre. Nedan ser du lite exempel på tåg och tider till och från Jönköping Resecentrum. I tätorten går det tätortbussar ca var 10:e minut.

 • Nässjö, tåg - 33 minuter. Avgångar 1-2 ggr per timme.
 • Tenhult, tåg - 14 minuter. Avgångar 1-2 ggr per timme.
 • Habo, tåg/buss - 13 minuter/23 minuter. Avgångar 1-3 ggr per timme.
 • Falköping, tåg - 44 minuter. Avgång 1 gång per timme.
 • Skövde, tåg - 70 minuter. Avgång 1 gång per timme.
 • Värnamo, tåg - 60 minuter. Avgång 1 gång per timme.

Akutella priser och tider på JLT.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra tips och lösningar

Ibland kan andra lösningar vara aktuella, här ger vi lite tips för dig som har svårt att hitta en bostad.

 • Sök på webben
  Om du letar efter en bostad i Jönköping kan du söka på internet. Ett bra sätt är att söka efter "hitta bostad i Jönköping" eftersom det finns flera bostadssidor och portaler som kan visa dig en översikt över var det finns lediga lägenheter. Det är dock viktigt att notera att vissa av dessa sidor kräver en medlemsavgift för att kunna använda deras tjänster.
 • Dela lägenhet
  Om du har möjlighet att hyra en större lägenhet och dela den med någon eller flera personer kan det innebära en mer rimlig kostnad. Ofta kan större lägenheter vara lättare att få kontrakt på, och nybyggda lägenheter kan vara lättare att få tag på men kan också vara dyra.
 • Läs annonser och annonsera själv
  Genom att leta efter bostadsannonser under "uthyres" i dagstidningar eller på olika bostadssidor kan du hitta lediga lägenheter. Du kan också lägga ut en annons själv där du kortfattat beskriver vem du är, vad du söker, önskad geografiskt område och maxhyra. Tänk på att undvika ord som "akut" för att undvika oseriösa svar, vara ärlig och låta någon annan läsa igenom annonsen innan du publicerar den.
 • Bo inneboende
  Om du inte vill eller har råd att hyra en hel lägenhet kan du hyra ett rum eller bo inneboende hos någon. Viktigt här är att ni skriver ett inneboendeavtal där ni kommit överens om hyra, hyrestid och andra gemensamma kostnader. Det kan finnas regler från bostadsbolaget om hur många personer som får bo i lägenheten, så se till att följa hyresvärdens bestämmelser innan du tackar ja till ett sådant boende.

Dubbelt boende

Du som student som flyttat till Jönköping kan få avdrag för dubbelt boende om du sommarjobbar på din ordinarie hemort under sommaren. Avståndet måste minst vara 50 km. Du får göra avdrag för utgifter för din boendekostnad under längst två år.

Läs mer på skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.