Logotype Yrkeshögskolan
Logotype Yrkeshögskolan

Elektroniktekniker, 400 Yhp

Häng med på en spännande resa genom utbildningen där du kommer dyka ner i världen av elektronik! Utbildningen tar dig direkt till hjärtat av elektroniken – nämligen kretskortet. Du kommer att fördjupa dig i elektroniska komponenter och förstå hur elektriska apparater verkligen fungerar. Här står kretskortet i fokus från allra första början. Genom små steg kommer du att lära dig hur varje komponent i hjärtat samspelar för att skapa en enhet som fungerar.

Ansökan är öppen

Är du fascinerad av teknik och lockas av tanken att arbeta med elektronikutveckling? Då är en utbildning som elektroniktekniker något för dig! Elektronik har integrerats i nästan alla områden idag och elektronikbranschen spelar en alltmer central roll för olika branscher och industrier.

Efter utbildningen kommer du att vara rustad med den nödvändiga expertisen för att hantera service och reparation av elektronik. Du kommer att förvärva en gedigen förståelse för de olika delarna av kretsfunktionen. Dina färdigheter kommer inkludera lödning, inspektion och bedömning av kvalitet. Dessutom kommer du att kunna konstruera och designa kretskort samt planera och förbereda produktionen inom elektroniktillverkning.

Utbildning med LIA (lärande i arbete)
Under utbildningen ingår även LIA i 20 veckor. Då kommer du praktisera på ett eller flera företag. Detta är en möjlighet för dig att få praktisk erfarenhet och kontaktnät för framtiden.

Efter utbildningen kan du jobba som Elektroniktekniker, Produktionstekniker inom elektronik, Produkttekniker inom elektronik, Produktionsberedare inom elektronik samt Testtekniker inom elektronik.

Elekntroniktekniker

Under utbildningen kommer du att fördjupa dig inom flera områden. Lödningskursen kommer att ge dig kunskap om avsyning och lödning, och detta kommer att utgöra grunden för certifiering, kontroll och avsyning i din framtida yrkesroll. Vidare kommer du att utforska de mångfacetterade komponenterna som utgör själva kretskortet, från dioder till transistorer, OP-förstärkare och DC-DC-omvandlare. Genom stegvisa framsteg kommer du att bygga din förmåga att designa och skapa kretsar i 3D programvara, för att sedan söka djupare i konsten av att fördjupa sig i kretsscheman och lösa problem. Utbildningen inkluderar även färdigheter såsom att felsöka analoga och digitala kretsar samt reparera elektronikprodukter. Därtill kommer du att förvärva kunskap om driftsäkerhet, underhåll, produktionsekonomi och produktionsteknik, vilket gör dig fullständigt rustad för en blomstrande karriär inom elektronikens förtrollande värld.

Utbildningen sker i en välutrustad elektronikverkstad där det finns möjlighet till att laborera och öva praktiskt under utbildningen. Våra utbildare har lång erfarenhet av elektronikbranschen. Under utbildningen får du lära dig att använda metoder som utvecklar din förmåga att genomföra, analysera och reparera elektronik.

Våra yrkesutbildningar fokuserar starkt på att utveckla praktiska färdigheter för att säkerställa att du är väl rustad för din kommande yrkesroll och kan integreras smidigt på arbetsmarknaden. En betydande del av utbildningen, nämligen 25 procent, utgörs av praktik genom LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du kommer att tillbringa tid ute på ett eller flera företag. Detta ger dig möjlighet att omedelbart tillämpa dina nyligen förvärvade kunskaper i verkliga arbetsuppgifter samtidigt som du knyter värdefulla kontakter inom branschen. På så sätt skapar vi en direkt koppling mellan din utbildning och den professionella världen, vilket ökar dina chanser att säkra en anställning direkt efter avslutad utbildning.

Kurser

5 Yhp (yrkeshögskolepoäng) motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Elektroniktekniker – introduktion, 25 Yhp
  • Lödningsteknik, 25 Yhp
  • Analog teknik, 50 Yhp
  • Analog mätteknik, 25 Yhp
  • Design och konstruktion, analog, 25 Yhp
  • Digital teknik 1, 25 Yhp
  • Digital teknik 2, 25 Yhp
  • Digital mätteknik, 25 Yhp
  • Design och konstruktion, digital, 25 Yhp
  • Produktionsteknik 1, 25 Yhp
  • Produktionsteknik 2, 25 Yhp
  • LIA 1, 25 Yhp
  • LIA 2, 25 Yhp
  • LIA 3, 25 Yhp
  • Examensarbete, 25 Yhp

Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) är huvudman och ansvarig utbildningsanordnare för den här utbildningen. Utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping, Jönköpings kommun.

Det innebär att du som studerande vid vår skola får tillgång till de fördelar en student vid Jönköping University har. Exempelvis kan du boka grupprum, få tillgång till universitetsbiblioteket mm.

Med JTH som huvudman är utbildningen kvalitetssäkrad. Examensbeviset utfärdas av Tekniska Högskolan i Jönköping.

Jönköping University

Yrkesrollen

Vad gör en elektroniktekniker?

- Elektroniktekniker
- Produktionstekniker
- Produkttekniker
- Produktionsberedare
- Produktionsplanerare
- Testtekniker

Utbildare Samir beskriver yrkesrollen:

Dagens digitala och analoga teknik blir mer och mer avancerad och utvecklingen går väldigt fort, det gör rollen för en elektroniktekniker allt mer viktig. En elektroniktekniker behöver förstå de ingående funktionerna för de flesta apparater, det är därför väldigt viktigt att förstå hur komponenter fungerar, hur de interagerar med varandra och vilka uppgifter de har"

Som tekniker ska man kunna felsöka apparater genom att lokalisera felet med teknikmässiga metoder, man ska kunna avgöra kvalitén på apparatens kretskort och lödningar samt ska även kunna bygga och löda diverse elektroniska kretsar.

Digitalteknik är ett stort hjälpmedel för analoga kretsar, det är därför ganska viktig att kunna grunderna. Elektroniktekniker ska till exempel kunna löda och hantera ytmonterade och ESD-komponenter på ett proffsigt sätt.

Typiska arbetsuppgifter är allt inom AV-utrustningar ”Ljud & Bild”, skärmar, projektorer, kameror, HiFi-utrustning, PA-anläggningar, högtalarsystem, stora LED-skärmar och datorer. Även strömförsörjning (power supply) och switchade nätdelar har en viktig funktion och finns i alla utrustningar, den som kan laga dem är en elektroniktekniker.

På skolan finns det utrustning för att arbeta praktiskt, laborera och undersöka – varvat med teori och din egen insats kommer det göra dig väl rustad för yrkesrollen.

Tidigare studerande berättar

Tidigare studerande berättar:

Vad jobbar du med idag?

  • I dag jobbar jag på Saab med enklare felsökning av produkter, dokumentering av instruktioner (kontrollinstruktioner, operationsinstruktioner,etc). I mina arbetsuppgifter ingår skapande av routing, supportera produktionen och flertalet andra grejer.

Vad har du med dig från utbildningen?

  • Utbildningen har gett mig en förberedande kunskap för det arbete jag har idag. Jag har tex lärt mig vikten av ESD, enklare felsökning av kretskort och LIA har förberett mig mycket bra.

//Kaveh Josefsson Kazem Ahvazi

Vad jobbar du med idag?

  • Idag arbetar jag som produkttekniker på Kitron AB i Jönköping inom prototyp- och seriemässig kretskorts tillverkning. Som produkttekniker har jag ett övergripande tekniskt ansvar mot kunder som jag har blivit tilldelad. Vilket gör att man arbetar med varierande produkter i nära relation med kunder.
    Några av mina arbetsuppgifter idag är att utföra tekniska beredningar, för-efterkalkyler, förbättringsarbeten och ge support till produktionen.

Vad har du med dig från utbildningen?

  • Den relevanta kunskapen jag har fått av utbildningen gav mig verktyg att hantera olika typer av utmaningar som förekommer inom mitt yrke. Detta kan handla om utmaningar inom design, producerbarhet, processflöden och generell problemlösning. I samband med LIA perioderna så fick man en mycket nyttig erfarenhet tidigt och exponering i näringslivet där man stötte på mängder av möjligheter.
    Är väldigt tacksam för de förutsättningar som utbildningen gav mig, utan dessa skulle jag inte sitta där jag sitter idag.

//Patryk Koch

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet eller motsvarande kunskaper.

När du söker till den här utbildningen, så tar vi inte bara hänsyn till dina formella meriter som examen och betyg. Din erfarenhet och personliga drivkraft har stor betydelse och därför har vi möjlighet att bevilja en studieplats även till dig som inte har formell behörighet. Vi gör då en individuell bedömning av dina yrkeserfarenheter och din förmåga att genomföra utbildningen.

CSN-berättigad utbildning

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande på utbildningen kan du söka CSN.

Sök CSN för ett helt läsår åt gången, alltså INTE terminsvis.

LIA Lärande i arbete (Praktik)

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta ansvarig utbildningsledare, Therese Wikström.

Therese Wikström
Utbildningsledare
Telefon: 036-10 36 32
E-post: therese.wikstrom@jonkoping.se

  • Start Vecka 35
  • Ansökan öppnar 15 Mars
  • Längd 2 år
  • YH-Poäng 400 Yhp
  • Studieform Platsbunden
  • Adress Vasavägen 6, Jönköping
  • Examen Yrkeshögskoleexamen
  • Huvudman Jönköping University

Utbildningen är kostnadsfri och berättigad till studiemedel från CSN.

sara

Utbildningen har gett mig en förberedande kunskap för det arbete jag har idag. Jag har tex lärt mig vikten av ESD, enklare felsökning av kretskort och LIA har förberett mig mycket bra"

Kaveh, tidigare studerande

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta ansvarig utbildningsledare, Therese Wikström.

Therese Wikström
Utbildningsledare
Telefon: 036-10 36 32
E-post: therese.wikstrom@jonkoping.se