Logotype Yrkeshögskolan

Att studera på Yrkeshögskolan Jönköping

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val!

YRKESHÖGSKOLAN UTBILDAR TILL ARBETE – 90 procent av studenterna får jobb direkt. Verksamheten bygger på samarbete med framtida arbetsgivare, och utbildningarna är framtagna för att matcha kompetensbehoven i arbetslivet. Teori varvas med praktik vilket ger värdefulla erfarenheter och kontakter som öppnar för framtida möjligheter.

YRKESHÖGSKOLAN VÄNDER SIG både till dig som vill göra ny karriär och till dig som trivs med ditt jobb men vill stärka din kompetens. Studenterande är i varierande åldrar – en del kommer direkt från gymnasiet, andra är medelålders – många av utbildningarna tar hänsyn till vardagspusslet och är lätta att kombinera med jobb och familj. Även du som inte uppfyller de formella behörighetskraven har chans att börja studera (20% av yrkesplatserna kan tillsättas efter individuell bedömning).

Företagsanpassad utbildning

Genom våra utbildningar ska vi stärka det lokala näringslivets chanser att finna rätt utbildad arbetskraft. Vi arbetar flexibelt och med utrustning i framkant för att våra studerande ska ges de bästa förutsättningarna att snabbt få en ny eller utvecklad karriär.

Tillsammans med ett aktivt regionalt näringsliv ser vi till att våra utbildningar är adekvata och verklighetsanpassade. Genom vår samverkan med Jönköping University ser vi till att vår undervisning och kvalitet är hög.

Om skolan

Yrkeshögskolan Jönköping bedriver många Yh-utbildningar på eftergymnasial nivå. Vi har specialiserat oss på utbildningar inom teknik, logistik, automation, el och trafiklärare. Våra utbildningar bygger på verkligt behov och är framtagna av arbetslivet tillsammans med oss och Jönköping University. På enheten arbetar cirka 20 medarbetare och årligen pluggar drygt 300 studerande här.

Cirka en fjärdedel av utbildningstiden genomförs som lärande i arbete, näringslivsförlagda kurser och examensarbeten ute på företag. I framtagandet av våra utbildningar har över 250 regionala företag medverkat.

Vår historia

Jönköpings yrkeshögskola är en ung utbildningsenhet som såg dagens ljus hösten 2014. Ifrån starten har teknik och logistik varit vårt signum och startinitiativet togs av Tekniska Högskolan i Jönköping och företagen inom Teknikcollege på Bäckadal. Initiativtagarna upplevde att det fanns ett stort behov av att öka utbudet av kvalificerade Yh-utbildningar i Jönköping, eftersom näringslivet länge hade haft svårt att rekrytera nya medarbetare.

Utvecklingen har efter starten gått fort och idag står yrkeshögskolan på egna ben med egna lokaler och modern utrustning. Idag är Yrkeshögskolan Jönköping en självklar partner för de regionala branscher som vill rekrytera från Yh-utbildningar inom automation, elteknik, logistik, tillverkning, samhällsbyggnad och trafikutbildning.

Våra lokaler

Våra lokaler finns på Rosenlund i Jönköping (Hitta hit)

  • Se en guidad visning av skolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Det finns gratis parkering i anslutning till skolområdet.
  • Buss finns någon minut bort, hållplats Elmia med t ex linje 1.
  • Färskmalet kaffe finns för självkostnadspris men det går också bra att ta med eget kaffe.
  • Det finns kylskåp och mikrovågsugnar på skolan.
  • Frysta matlådor (lunch) till självkostnadspris finns att köpa på skolan (Swish), vi har även en varuatuomat.

Studier med eget ansvar

Studierna bygger på eget ansvar med föreläsningar och handledning men även eget arbete. De flesta utbildningarna har två eller tre föreläsningsdagar per vecka, resterande tid är självstudier. För att följa studietakten förväntas du studera dessa dagar om utbildningen går på helfart.

Vuxenstudier kan vara en stor omställning, speciellt om det kombineras med arbete. Vår erfarenhet är att det tar ett tag att komma in i studierna, men med tid och engagemang klarar de studerande detta mycket väl. Extra stöd finns för den som så önskar. Vi fokuserar på individens egen förmåga att ta ansvar och klara av uppgifter. Struktur och stöd hjälper vi gärna till med.

Vuxenstudier kan vara en stor omställning, speciellt om det kombineras med arbete.

Vår erfarenhet är att det tar ett tag att komma in i studierna, men med tid, engagemang och samarbete så klarar de studerande detta mycket väl.

Extra stöd finns för dig om du önskar det.

LIA - Lärande i arbete (Praktik)

Alla våra utbildningar har LIA (praktik) som görs ute på företag, där omsätts teori till praktik. Det går bra att göra LIA på det företag man arbetar på men det ska vara tid dedikerad för just Lärande i arbete (möjlighet att testa, göra fel, göra om och så vidare). Du behöver även en ha handledare på företaget.