Logotype Yrkeshögskolan

Efter utbildningen - yrkesroller

Vad händer sen? Hur många får jobb? Var hamnar de?


Yh-utbildningar följs upp ett halvår efter examen och visar att 93% hade jobb året efter sin examen (Länk till rapporten på MYh Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Statistikt sett är förutsättningarna goda men det hänger givetvis mest på dig själv, vi på YJ ger förutsättningarna. Känner du att du behöver stöd eller hjälp så tala med din utbildningsledare, dels finns Särskilt Pedagogiskt Stöd men även handledning på andra sätt. Studiekamrater är också en värdefull resurs - arbeta tillsammans och lär av varandra. De, föreläsare, LIA-handledare osv kan alla bli delar i ditt nätverk.

Vi ser att ungefär hälften anställs av sin LIA-plats och många har färdig anställning inför examen. De övriga har oftast ordnat jobb inom någon månad från examen.

Här ser du exempel på tidigare studerande (alumner) och vad de gör nu.

Ida - ett strålande exempel på hur man kan byta bransch helt och bli Polymeringenjör

Hur kommer det sig att du valde polymeringenjör?

  • Jag kommer från restaurangbranschen, men trivdes inte riktigt och råkade snubbla in på plast där jag nu känner att jag hittat min passion. Jag blev snabbt intresserad och kände att det är här mina egenskaper passar in som bäst. Jag älskar att problemlösning och effektivisering! Jag vill lösa problem i produktion, göra den mer effektiv och vara en tillgång till ett företag. För att göra det så valde jag att plugga vidare, fann denna utbildning och har inte ångrat mig en sekund.

Vad är det bästa med dina studier?

  • Det är min lärare. Jag får lära mig så mycket utav honom och har en bra kontakt med honom. Jag berättade tidigt för han om mina ambitioner och mål och han har stöttat och hjälpt mig hela vägen. Han vill se mig och mina klasskamrater lyckas och hjälper oss på många mer sätt än bara med kunskap! Jag vill gärna göra examensarbete utomlands och han använder sina erfarenheter och kontakter för att hjälpa mig. Jag har aldrig tidigare varit med om en lärare som engagerat sig så mycket i sina studerande. Det är inte bara min lärare som stöttar mig till att få in min fot i plastindustrin, det är många andra från denna industri som jag träffat som välkomnar nya plastintresserade individer med öppna armar. Vart jag än har sökt hjälp har jag alltid fått mer än vad jag förväntat mig och ofta fått höra att de tycker att det är kul att unga söker sig till plastindustrin.

Hur har branschen bemött dig?

  • Det bästa med den här utbildningen och industrin är att du kan komma otroligt långt bara av att du är intresserad och nyfiken. Som exempel, på min första praktik var jag ganska ny inom tillverkningsprocessen och visste inte alls mycket. Men bara av att jag visade att jag var intresserad och nyfiken så delade de erfarna med sig av sina erfarenheter mer än gärna och de ville se mig lyckas.


NPB - Exempel på yrkesroller för Elprojektörer och Automationsingenjörer.

Här ser ni bland annat vår alumn Anton.


Vad gör du nu? (Tidigare studerande på Svetsspecialist IWS och svetsinspektör IWI-S.)

Hej!

Jag är kvar på samma arbetsplats och jag har fått flera intressanta jobberbjudanden!

Efter utbildningen har jag fått högre lön, mer ansvar och ett större förtroende. Mitt jobb som ansvarig för utbildning på arbetsplatsen har blivit förbättrat och förfinat med bredare kunskap, som jag fick från utbildningen.

Hoppas allt är bra med er och att utbildningen fortsätter och är lika bra som jag upplevde den!

Med vänliga hälsningar

Malin Hindersson


Automationsingenjörer om sin LIA men även framtida anställning